Pre-Wedding : Fazli & Biha

Salam, ini adalah pre-wedding yang pertama aku shot. Lokasi di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur. Masa 10 pagi sebab utama nak elak hujan disebelah petang.Ā  Pasangan dua sejoli ni akan dinikahkan pada 05.02.2011. Ok la, bila 1st time amik gambar pre-wedding ni sebulan sebelum hari kejadian aku dah pening dah. Dalam kepala otak ni asyik dok pikir macamana nak suruh bergambar/posing. Hmm, cara terbaik bagi aku adalah datang awal dan survey tempat2 yang boleh dijadikan sebagai lokasi pengambaran. Pusing punya pusing, tengok punya tengok… macam-macam ada.šŸ™‚ yang paling seronok adalah melihat kelibat photographer lain. Samada yang datang secara berkumpulan mahupun solo (mcm aku). Hmm, mmg ramai pastu tengok lense dia orang semua fuhhh panjang2. ;p

Tapi itu semua tidak mematahkan semangat aku untuk merakam beberapa keping gambar client aku. Dalam pre-wedding ni aku banyak guna 50mm 1.8 sebagai lense utama aku dan juga lense 18-105mm kesayangan ku.Ā  Untuk editing pula aku guna tools di dalam photoshop CS3 seperti High Pass, Gradient Map, Selective Color, Level, Curve, Photo filter, Blur filter dan Render filter dan beberapa tools basic yang lain. Sebelum jauh aku melalut, korang layan je la gambar pre-wedding ni.

Tengah sibuk nak shot gambar, kamera aku lak tetiba problem entah kenapa dia jadi macam ni. Mulalah aku rasa sedih+muram+merajuk+tak tau nak buat apa= nak cancel event. Al-maklum le, budak baru nak belajar mana nak cari second body kan… Adoi ai, macam mana ni. Try call beberapa member namun tak berjaya.

Walau macamana sekalipun, aku nak try selamatkan kamera aku, alhamdulillah… nasib baik boleh berfungsi semula. Dalam kes aku, lense 50mm ni ntah macam mana boleh bergerak sedikit so dia tak boleh nak read apperture. Kalau terjadi pada photog2 lain cuba tukar lense lain terlebih dahulu. Tengok samada lense atau body kamera anda yang problem. Dah kenal-pasti, terpulang pada anda…šŸ˜€

Photographer
+6019.263.3206
This entry was posted in Pre-wedding, Tips dan Tutorial. Bookmark the permalink.

4 Responses to Pre-Wedding : Fazli & Biha

  1. zakuanhasan says:

    Salam bro..camne buat rumput2 tu jadi kuning…ngeee…aku budak baru belajar

  2. cot says:

    waaa..
    man dah shoot pre wed skrg..
    cayalah man…
    truskan karya man..

    eh lens tu kalu xsilap kne lock dkt f2.8…
    kalu xsilap la…hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s