Trip to Bukittinggi, Indonesia

Salam, alhamdulillah… Kali ni family trip ke negara jiran lak yang diuruskan oleh Aliff-Ya Event Management. Akhirnya sampai juo kat Bukittinggi, Sumatera Barat, Indonesia. Perjalanan dengan penerbangan AirAsia mengambil masa tak sampai setengah jam. Apa yang menarik kat sini adalah suasananya yang sejuk dan nyaman, selain tu boleh melihat kesan-kesan peninggalan sejarah orang Minangkabau di Pagar Ruyung. Satu lagi yang amat penting iaitu masa untuk “melontar” kata tourist guide aku, pak Usman namanya… biasa orang akan melontar di tanah haram, Mekah tapi di sini berbeza sikit… “melontar wang”. Orang pompuan bawak duit banyak2 untuk shopping di sini. Memang murah… boleh rambang mata ar!😀

Ok la, walaupun aku tak shopping sakan jadi aku pun tak lapeh kan peluang utk amik gambau2 yg aku rasa menarik di tempat orang ni. So, tgk je la gambau2 yang ada ni ek…

Kalau dah sampai kat area Pagar Ruyung ni, tak sah kalau tak nyani lagu Ayam den Lapeh

Luruihlah jalan payakumbuah
Babelok jalan kayu jati
Dima ati indak karusuah
Ayam den lapeh ai ai
Ayam den lapeh

Mendaki jalan padangsikek
Basimpang jalan ka biaro
Di ma ati indak kamaupek
Awak takicuah ai ai
Ayam den lapeh

Sikucapang sikucapeh
Saikua tabang saikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Oilah malang juo

Pagaruyuang batusangka
Tampek bajalan urang baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo ai ai
Ayam den lapeh

Terima kasih kerana sudi singgah melawat di blog saya yang tak seberapa ni… TQ!😀

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

8 Responses to Trip to Bukittinggi, Indonesia

  1. aDeQ says:

    cantekla gambar rumah minang tuh, yerla camera hp i tak ble cap pun kesenian yang ade pd rumah tu berbandang nikon D90 awak..huhuhu. anyway g sini memang best, sangat seronok dapat bercuti bersama keluarga tercinta. thanks to organizer program Che ly and of course my lovely husband. Kenangan Percutian keluarga yang tak dapat dilupakan.

    Thanks fotographer merangkap my husband yang sangat gemar menangkap gambar2 kami. like all this photo.

  2. zakuanhasan says:

    Vote untuk gambar pemandangan gunung tu bro…cantik gambar2 nya. memang dah jadi pakar dah kawan aku nih….

    • Azman says:

      Thankiu bro…! ;p .. Pakar?! Belum lagi & masih belajar lagi ni… Ko pun apa kurangnya. Gambau kat pulau kapas semuanya cantik… Sillhouete lagi tu!

  3. nak tanya fasal hotel. masa kat sana, stay di hotel mana? and what is your comment about the hotel.. tengah mencari hotel ni.. nak pergi bulan march..

    • Azman says:

      Sori lambat reply…, stay kat Hotel Nikita. Dia punya hotel berada ditengah2 bandar so tak boring kalau nak kuar malam2. Services pula ok je.🙂 Makanan yang disediakan pun ok.

  4. Kita Holidays Travel & Tour Indonesia says:

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

  5. Kira Holidays Travel&Tour says:

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s